Anasayfa / CEVİZ FİDANLARI / Fernor Ceviz Fidanı

Fernor Ceviz Fidanı Özellikleri

·         Fernor ceviz fidanı Geç çiçeklendiği için bahar geç donlarından etkilenmez.

·         1000 metrenin üzerindeki yüksek rakımlı yerlere ekilebilir. 2000 rakıma kadar rahatlıkla dikilir.

·         Kasım ayının başlarında yeni sürgün dallarının kapanması biter bu yüzden de sonbahar geç donlarından etkilenmez.

·         Fernor ceviz fidanı  4x8 , 5x7  6x6  , 7x7  metre aralıklarla ekilmeye uygundur.

·         Yan dallarında meyve verimi iyidir.

·         Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

·         İnce kabukludur. Meyvesi kolay ayrılır.

·         Tozlayıcısı Franquette ceviz fidanıdır.

·         Meyveleri salkımlarda 1'li, 2'li, 3'lü ve 4'lü olmaktadır.

·         Meyve ağırlığı ortalama 12 gr, iç randımanı %49, yağ oranı %51 ve protein oranı %20'dir.

 

 

Fernor Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

Fernor ceviz fidanı Fransız menşeili chandler ceviz fidanından sonra en çok satılan ancak zor bulunan yabancı cins ceviz fidanıdır. Fernor ceviz fidanı 1 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Yerli ceviz fidanlarına göre 15-20 geç çiçek açar. Meyve salkımları 1 ile 5 arasında değişir. Meyve kalitesi çok yüksektir. Tam bir ticari ceviz ağacıdır. Fernor ceviz ağacı 5.yaşından itibaren 50-60 kilo meyve vermeye başlar. Meyve verimi yüzde elli bir, iç ağırlığı altı gram ceviz ağırlığı ise ortama oniki gramdır. Kuru ve çiğ tüketime uygundur. Meyvesi kabuktan kolay ayrılır. Tam şeklinde çıkar.

Fernor Ceviz Fidanı Ağaç Özellikleri

Fernor bodur deninen yarı dik gelişen bir ceviz ağacı türüdür. Yan dallarda salkım şeklinde parlak meyveleri oluşur. Eylül-Ekim aylarında meyve hasatına başlanır. 

Fernor Ceviz Fidanı İklim İstekleri

Fernor ceviz ağacı soğuk iklimi seven yabancı cins verimli ceviz fidanı türüdür. Fernor ceviz ağacı Mayıs ayının başında açması sebebiyle ilkbahar geç donlarından zarar görmez. Sonbahar da ise Kasım ayının başına kadar fernor ceviz ağacı kış dinlenmesine geçer. Bu da yeni sürgün dalların kapanması anlamına gelir. Bundan dolayı da gerek genç sürgünler gerekse de ağacın diğer bölgeleri sonbahar erken donlarınından etkilenmez.

 

Bölgemizde Malatya , Sivas , elazığ, erzincan, batman, van, bitlis illerinde dikim yaptığımız bahçelerde çok olumlu sonuçlar alınmıştır. 1820 rakıma kadar dikim yaptığımız fernor bahçeleri olup 3-4. yaşında olmalarına rağmen herhangi bir don tehlikesi yaşamamışlardır. Özellikle sivas kangal, malatya hekimhan, van özalp , elazığ keban ilçelerinde kurduğumuz bahçelerimizden verim almaya başlanmıştır.  Yüksek rakımlarda çok iyi bir alternatif olarak  tercih edilen fernor cevizi çiftçiye çok iyi bir gelir kapısı olmaya başlamıştır.

 

FERNOR |